1) Najważniejsze myślę, bo odkryłem, skąd u mnie takie *Gigantyczne* teksty (winę za to ponosi chyba częściowo fakt, że mam monitor 2560x1080), ale muszę trochę pokierować Cię do tego - najlepiej, jak powtórzysz te kroki u siebie, bo trochę zagmatwanie to brzmi bez wizualizacji.
W opcjach jest ustawienie "System"->"Graphics"->"UI Scale". W moim przypadku mam to odznaczone - domyślnie teksty i interfejs mam małe, dostosowane pod monitor (na suwaku byłoby to około 0.72). Kiedy zaznaczyłem "UI Scale" i ustawiłem na wartość "1", Tooltips growe zrobiły się tak samo duże jak okienka wyświetlane przez dodatek. Czyli addon ma zablokowany rozmiar okienek na 1, zarówno domyślnie jak i po zaznaczeniu opcji "UI Scale", a jak się opcję zaznaczy i zacznie przesuwać suwak skalowania UI, nie ma to wpływu na dodatek - ciągle stoi na "1". Więc trzeba to jakoś "podpiąć" pod to, jaki rozmiar ma obecnie UI - czy to domyślnie, czy z włączoną opcją skalowania interfejsu.
Z tym że niedługo, bo pod koniec listopada (zapowiadają 28), wchodzi dodatek, który mnóstwo rzeczy zmienia w interfejsie, więc jeśli by to wymagało dużo roboty, lepiej będzie się wstrzymać do tego czasu, w razie jakby trzeba było potem od zera to zmieniać.
2) Dalej wyświetlają się tłumaczenia danych stałych przedmiotów na wyposażeniu przy wciśnięciu shift (sorry że zdjęcie, ale na wciśniętym shift nie chce mi screena zrobić).

Chyba najłatwiej będzie to obejść tak jak wspominałem: "Wyświetlanie tłumaczenia w okienku" włączone = "tłumacz dane stałe przedmiotów" się wyłącza, a okienko zawsze domyślnie tłumaczy wszystko, niezależnie od opcji "tłumacz dane stałe".
3) W tej uwadze w opcjach bym doprecyzował, że ścinki są wywoływane przez "tłumaczenie danych stałych przedmiotów" - na forum mało kto zagląda i raczej niewiele osób będzie się bawić w sprawdzanie, co wywołuje problemy z wydajnością.
4) Też w opcjach - przez ten problem z itemami dobrze by było, żeby domyślnie zaznaczona była opcja tłumaczenia tylko danych stałych spelli, a pozostałe dwie - danych stałych przedmiotów i wyświetlania w okienku - odznaczone.